Saturday, May 26, 2012

Η Ιστορία του Μαγιό !!! Μέρος 2


Ολα όσα θέλατε  πάντα  να μάθετε  για το     

ΜΑΓΙΟ*

*και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε



Aπό τη Μπέσσυ Γιoβρή

 

Mes chères amies,
 
  Eίμαι μέσα στη τρελλή χαρά που σας ξαναβρίσκω!Είμαι σίγουρη ότι προετοιμάζεστε πυρετωδώς για μια συγκλονιστική εμφάνιση με μαγιό.  Πανέμορφες μου,πρέπει όμως να σας προειδοποιήσω: η θριαμβευτική πορεία σας προς την παραλία ενέχει κινδύνους.Το είδος του μαγιό που θα επιλέξετε, εκτός απο το να αναδείξει το ανυπέρβλητο σώμα σας,θα πρέπει και να σας κάνει ξεχωριστές.Να αποφύγετε να είστε κοινότυπες η βαρετές,ακόμη και το «μέσα στη μόδα» μού ακούγεται banal.Εμπνευστείτε απο το ταξίδι μας στο χρόνο και δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό style.



MGM Publicity Photo


Maillots 1940

  Η περίφημη Αμερικανίδα Εsther Williams,  κολυμβήτρια και αστέρι του Hollywood σε ταινίες της MGM  κάνει το μαγιό της πολύ δημοφιλές.Πρόκειται για ένα ολόσωμο μαγιό με μπανέλες στο πάνω μέρος του και φουστίτσα στο κάτω.












Textes de Loopy La gazette des souvenirs.



  To 1932,το μαγιό ξεκινάει να γίνεται deux-pièces δείχνοντας ένα μικρό κομμάτι της κοιλιάς.Δεν φοριέται όμως στο βαθμό που θεωρείται ιδιαίτερα προκλητικό .Ο Jacques Heim λάνσαρε το άτομο,το μαγιό deux-pièces που το κάτω μέρος του έμοιαζε με σορτσάκι.Ηθοποιοί του hollywood πόζαραν με μαγιό τη δεκαετία των 40ς, και κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον του μπικίνι.













    Η Norma Jeane ποζάρει με Maillot De Bain, 1945.

Peut être de l'agence, Blue Book. Photos des Studios H. Maier.



 
Rita Hayworth. LIFE, August 1941.


  Πολλά χρόνια πριν ξεκινήσουν οι γυναίκες να βγάζουν περισσότερα σημεία του σώματος σε κοινή θέα, η Ρίτα Χέιγουορθ πόζαρε με το λευκό μπικίνι ξαπλωμένη στην παραλία για το περιοδικό Life,το 1941.
        











Ο Louis Réard παρουσιάζει το πρώτο polka dot strapless μπικίνι.Photographer unknown.    

  
  Ολα αυτά συμβαίνουν μέχρι το 1946 όταν συμβαίνει η μεγάλη έκρηξη του μπικίνι.
Το πρώτο σύγχρονο μπικίνι, σχεδιασμένο από τον γάλλο μηχανικό Louis Réard παρουσιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 1946, στην πισίνα  Molitor στο Παρίσι,χρησιμοποιώντας σαν μοντέλο την Micheline Bernardini,διάσημη χορεύτρια στο du Casino de Paris.Κανένα  mannequin της εποχής δεν ήθελε να το παρουσιάσει. . Πήρε το όνομά του από την ατόλη Μπικίνι στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές ατομικής βόμβας απο το αμερικανικό ναυτικό,ακριβώς πέντε ημέρες νωρίτερα. Ο Réard θεωρούσε οτι το καινούργιο μαγιό θα προκαλούσε την ίδια έκρηξη με αυτή της ατομικής βόμβας στον ανδρικό πληθυσμό και δεν είχε άδικο...












Michelle Bernardini. Photos Mythiques. Photographs:AFP/Getty.


  Οπως ήταν επόμενο, ξεκίνησε η διαμάχη ανάμεσα στους Réard και Heim για το ποιός διαθέτει το μικρότερο μαγιό, με μια διαφημιστική καμπάνια με slogans όπως:
 «Atome, le plus petit maillot de bain du monde»
 «Le Bikini, la première bombe an-atomique » 






Photographer: unknown
Photographer: unknown


  Η όλη ιστορία μου θυμίζει τον γαλλοαγγλικό πόλεμο τη δεκαετία του ’60 ανάμεσα στον André Courrèges και την Mary Quant για την ανακάλυψη του μίνι, που αποτέλεσε το σύμβολο της δεκαετίας.
Mais cest tragique! 











Marilyn Monroe. Time Magazine.



Maillots 1950.

  Πέντε χρόνια μετά την είσοδο του μαγιό στην γυναικεία γκαρνταρόμπα ,το 1951 η μικρή Norma Jeane έχει ήδη μετατραπεί σε sex symbol του Hollywood και φωτογραφίζεται φορώντας το πουά μπικίνι της, κοιτάζοντας πάντα με αθωότητα το φακό.














     Photographer:Henry Clarke, 1954.


  Παρ’όλα αυτά την ίδια χρονιά απαγορεύεται στις κοπέλες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Υφήλιος» να φορέσουν μπικίνι  και χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ.Αυτό όμως δεν εμποδίζει σχεδιαστές όπως ο Jacques Fath και ο Christian Dior, να δημιουργήσουν γοητευτικά,υπέροχα, ολόσωμα μαγιό που αναδεικνύουν πλήρως το γυναικείο σώμα.













 
  Το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1956  «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές , κυρίως το 1960, μετά την επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ    «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini».


Brigitte Bardot dans Et Dieu créa la femme de Roger Vadim, en 1956.



                     Ursula Andress Honey Ryder Dr.No James Bond. Photographer unknown.

Το 1962 Dr No.

  Είναι το film του James Bond 007  που το  1962 έκανε το bikini παγκόσμιο succès  με την Ursula Andress πρωταγωνίστρια. Η σκηνή στην οποία βγαίνει η Ούρσουλα στην παραλία της Κaραϊβικής με το λευκό μπικίνι της, το μαχαίρι και το κοχύλι, την καθιστά το ανεπανάληπτο Bond girl. Το λευκό  bikini πουλήθηκε το 2001 στους Christies για το ποσό των  60. 000 euros ! (χωρίς την Ούρσουλα).












"One million years B.C.", 1966. Photographer unknown.

  
  To 1966, η Raquel Welch υποδυόμενη στην ταινία  One Million Years BC  μία προΪστορική γυναίκα,φοράει ένα γούνινο bikini,κόβει τις ανάσες με το sexappeal της και αφήνει εποχή.















   Αλλά για τα Σόδομα και τα Γόμορα που συμβαίνουν στις επόμενες δεκαετίες, το bikini brésilien,το microkini, το monokini, κ.λ.π.  η συνέχεια  επί της οθόνης σας προσεχώς. Σας εγκαταλείπω άσπλαχνα, πανέμορφές μου,με μόνη συντροφιά την αγαπημένη μου Sonia Delaunay.


Sonia Delaunay, Les filles en maillot de bain, 1928. Aquarel.



                                        
 Je vous embrasse très fort,

Bessy.        


 Author: The Lovely Bessy Giovri