Wednesday, June 20, 2012

Τα Ψάθινα Καπέλα

     Τίτλος δανεικός από το αγαπημένο βιβλίο της εφηβείας μου, διαβασμένο καλοκαίρι, κάτω από ένα μεγάλο πεύκο της "Villa Lahtara", απογεύματα, μετά από ατέλειωτες ώρες στη θάλασσα,τρώγοντας παγωτό περιχυμένο με σπιτικό σιρόπι βύσσινο. Μετά, γνώρισα την κόρη της, την Μαργαρίτα Καραπάνου με το «Rien Ne Va Plus» το βιβλίο με τις τσακισμένες σελίδες που με τάραξε, μου άφησε τις γρατζουνιές του: «Ο έρωτας είναι σατανικός: αναιρεί συνέχεια ό,τι υπόσχεται, και υπόσχεται συνέχεια ό,τι σκοπεύει να αναιρέσει στο μέλλον».                                                                                                                          





 Mαργαρίτα Λυμπεράκη Tα ψάθινα καπέλα (1946)
Les cahiers des diables bleus



Mes chères amies,

      Επί του θέματός μας, ας συγκεντρωθούμε. Αφού επιλέξαμε το μαγιό μας, το θεμελειώδες ερώτημα που τίθεται είναι ποιό ύφος θα έχει το σκιάδιο -ελληνική λέξη- που θα φορέσουμε. Η λέξη καπέλο είναι λατινογενής, η ιταλική λέξη cappello σημαίνει κάλυμμα κεφαλής. Το σκιάδιο σημαίνει ‘προστατευτικό για τον ήλιο’. Ας μη ξεχνάμε τα «Σκιαδικά»: την εξέγερση της νεολαίας του 1859. Τα σκιάδια (ντόπια ψάθινα καπέλα, που κατασκευάζονταν στη Σίφνο και όχι τα εισαγόμενα από το εξωτερικό) έγιναν γρήγορα σήμα κατατεθέν της προοδευτικής νεολαίας της Αθήνας, των «Γαριβαλδινών», που έτσι δήλωνε την αντίθεσή της στον Όθωνα. Τα «Σκιαδικά» αποτέλεσαν την πρώτη δυναμική εκδήλωση του φοιτητικού κόσμου κατά των μεθόδων του καθεστώτος, όπου εμφανίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συναντάμε σε κάθε φοιτητική εξέγερση, μέχρι σήμερα.
Το καπέλο υπήρξε ανέκαθεν σύµβολο κοινωνικής τάξης και υποδήλωνε την ιδεολογία αλλά και οικονοµική θέση του ανθρώπου που το φορούσε. Από το κορίτσι µε το ψάθινο καπέλο στον οµώνυµο πίνακα του Ρενουάρ και του Μανέ, μέχρι τον δικό μας Νικόλαο Λύτρα, τίποτα δεν παραπέµπει τόσο άµεσα σε καλοκαίρι όσο ένα ψάθινο καπέλο.
Με το να παρουσιάσουμε, γενικά τα καπέλα κάθε εποχής, κάθε κοινωνικής τάξης και για την κάθε περίσταση, προλαβαίνουμε να κάνουμε τρία διδακτορικά και ένα post-doc. Ας περιοριστούμε λοιπόν στα αγαπημένα καλοκαιρινά ψάθινα καπέλα και να δούμε ποιό στυλ μας ταιριάζει.



Νικόλαος Λύτρας, Το ψάθινο καπέλο (1923-26).
Jeune fille en chapeau d 'été Edouard Manet

Ρενουάρ -Κορίτσι με το ψάθινο καπέλο
   Το ψάθινο καπέλο θυμίζει σε όλους ότι έχει έρθει το καλοκαίρι. Το λευκό ή το ivoire εκτόςτου ότι είναι τα must χρώματα του καλοκαιριού, επιτρέπουν να συνδυάσετε το ψάθινο καπέλο σας  με όποιο χρώμα και αν έχει το maillot de bain σας, φορώντας του μόνο, την αντίστοιχη κορδέλα.

Photography Chris Elwell




Coastal Living, Pinterest
  
  Πανέμορφές μου, επειδή όπως έχετε διαπιστώσει πασχίζω για την ευρύτερη education σας, ένα ταξίδι στο χρόνο,θα μας βοηθήσει αφάνταστα για το style του καπέλου που θα πλαισιώσει το γοητευτικό μας πρόσωπο.




 





 1920

Straw Cloche Hat with Navy Silk Trim and Bow
  
   Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η τον μεγάλο πόλεμο όπως τον αποκαλούσαν τότε μη γνωρίζοντας το μέλλον, οι κοινωνικές και οι οικονομικές εξελίξεις άλλαξαν τελείως τον ρόλο των γυναικών και έγιναν επαναστατικές καινοτομίες στην γυναικεία εμφάνιση. Από τις αρχές του 1900, το καπέλο ήταν ήδη πολύ σημαντικό στοιχείο της γυναίκας της αστικής τάξης. Η Coco Chanel, πολύ πριν ασχοληθεί με τα ρούχα, κατασκεύαζε καπέλα που πουλούσε  στο πρώτο κατάστημα που άνοιξε το 1909.

  Το καπέλο κλος, είναι το καπέλο της δεκαετίας 1920,  ιδιαίτερο, απαραίτητο και με ανυπέρβλητο ύφος. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Twenties 1920 Crushable Ladies hat                
 

1920's,Flapper cloche,Antique     

 1920's Flapper Hat Cloche Church Hat



1920s Vintage Flapper Straw Cloche Ha


Ιvory Cream Cloche Summer Hat




Carolina Millinery Company



1930

Summer Hat, c.1930, Clark, Janet
  

   Μεσοπόλεμος,και η extravagance  στο μεγαλείο της. Το μαύρισμα γίνεται μανία, τα μονοκόμματα μαγιό με βαθιά ανοιχτή πλάτη συναρπάζουν, ενώ τα γυαλιά ηλίου είναι το απόλυτο αξεσουάρ. Τα μεγάλα καπέλα με φαρδύ board, είναι εντυπωσιακά και  ιδανικά για κάτω από τον καυτό ήλιο.














Photo 1
Photo 2

Photo 1: 1930s Woman Wearing Halter Top and Straw Hat        
Photo 2: 1930s Boy Girl Holding Hands Walk Down Grassy Hill Wearing Overalls Carrying Straw Hat by H. Armstrong Roberts  


Donation Jacques Henri Lartigue
Martin Munkácsi, 'Nude in Straw Hat',


Bullocks Pasadena straw hat with silk flowers.
Late 1930s red straw wide brim hat             









Gorgeous wide brim straw summer hat with black velvet trim


1940

  O Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βάζει τη μόδα σε δεύτερη μοίρα. Οι πρώτες ύλες γίνονται δυσεύρετες, αφού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τον εξοπλισμό πολέμου. Η ανέχεια δεν αφήνει περιθώρια σε οτιδήποτε. Για µερικά ψίχουλα µαταιοδοξίας, οι γυναίκες φορούν καπέλα που µοιάζουν µε τουρµπάνια από ξεφτισµένα κουρέλια που βρίσκουν σπίτι τους. Τα ψάθινα καπέλα, στολίζονται με απλές κορδέλες η και με φρέσκα φρούτα και λουλούδια.

Summer hat, 1940 by Sally Victor
1940's 'simulated straw' with applied decoration



Cherry Straw Shade Hat

1950

  Η πιο κολακευτική δεκαετία για τη γυναίκα. Το New Look του Christian Dior (1947), συνοδεύεται από πιο μικρά, με γεωμετρικά σχήματα καπέλα που τονίζουν την κομψότητα και το εκπλητικό style της εποχής.


  
Norman Parkinson photography


Vintage 1950 Brenda Original of Dallas White brim Summer Hat 



















Vintage 1950 Amy New York Soft Pink brim Summer Hat


1960

  Η μόδα ανανεώνεται. Χαρακτηριστικό της η απελευθέρωση από υποχρεώσεις και ταμπού. Εμφανίζονται νέοι σχεδιαστές που θέλουν να κάνουν τη δική τους επανάσταση. Η ροκ μουσική, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση κάνει τη μόδα εκκεντρική. Η Mary Quant αλλά και ο André Courrèges κοντράρονται για την ανακάλυψη του μίνι. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν «αντιμόδες» με εφαρμογή κυρίως στη νεολαία.
Η μόδα στα καπέλα έχει λίγο από όλες τις περασμένες δεκαετίες,με κύριο χαρακτηριστικό το καπέλο κουβαδάκι.



1960's fashion 




Photo 1
Photo 2



















Photo1: Bridgette Bardot (1960) at her home 'La Madrague'. Photography by Nicolas Tikhomiroff
Photo2: Lime green straw 1960s brim floppy sun hat


1970

   Η νεολαία προσπαθεί να βρεί διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στο συμβατικό τρόπο ζωής: ναρκωτικά, «ο ελεύθερος έρωτας» και τα κοινόβια, παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο πάνω σε αυτό, όπως και το φεμινιστικό κίνημα που θα είναι καθοριστικό για κάποιες κοινωνικές αλλαγές. Η δεκαετία του ’70 αποτελεί την έκρηξη του νοσταλγικού στυλ, το «Ινδικό» στυλ είναι το πιο προσιτό για τις νεαρές κοπέλες και οι ενδυματολογικές συμβατικότητες σχεδόν εξαφανίζονται εντελώς.
  Τα καπέλα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τη γυναικεία εμφάνιση. Η συγκεκριμένη δεκαετία ίσως είναι η μόνη που έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τις μεγάλες καπελίνες με στρογγυλό, κυματιστό γείσο.



Photo 1


Photo 2
Photo 3


















Photo 1 & 3: 70′s style hat featuring a wide brim in an over sized floppy style”
Photo 2: Brigitte Bardot chapeau 1970


   Δυστυχώς, τις επόμενες δεκαετίες, τα καπέλα κατέληξαν να φοριούνται σπάνια, η μόνο το καλοκαίρι στη θάλασσα και ελάχιστες γυναίκες το κράτησαν ως καθημερινό αξεσουάρ.





   Πανέμορφές μου,διακόπτω απότομα την κουβέντα μου μαζί σας πρέπει να τρέξω να πιάσω το καπέλο μου που έπεσε στη θάλασσα. Την επόμενη φορά που θα σας συναντήσω, θα μιλήσουμε για το αγαπημένο  καπέλο, τον παναμά, που είναι τρελλά «της μοδός» και για τις υπόλοιπες avant-garde στυλιστικές προτάσεις σε ψάθινα καπέλα,για ένα σκιερό καλοκαίρι.




Je vous embrasse très fort, 
                                
                                        Bessy.




Από την αγαπημένη μας Μπέσσυ Γιοβρή!
 

Saturday, June 9, 2012

Η Ιστορία του Μαγιό!!! Μέρος 4


Photo credit: public domain/wikipedia
Ολα όσα θέλατε  πάντα  να μάθετε  για το    ΜΑΓΙΟ*
*και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε




Από τη Μπέσσυ Γιοβρή

 
Mes chères amies,

Τι σας προτείνω τελικά: έντεκα super-duper μοντέλα που θα σας προσδώσουν απαράμιλλο style.Διατίθενται τα πάντα-εντός ευπρεπών ορίων- vintage, maillot une piece, maillot deux pieces,bikini, brésilien bikini, tankini, trikini, τέλος πάντων ό,τι τραβάει η ψυχή σας.


gallerysize.com
Un cercle parfait formé par 11 jeunes femmes allongées au soleil dans les années 1940-1950



 1. Στην παραλία για μπάνιο μαζί με τον καλύτερό σας φίλο και την κολλητή σας. Το στύλ που σας προτείνεται είναι των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Υπέρ: όλοι θα σας θαυμάζουν, θεωρώντας ότι είστε ηθοποιοί και γυρίζετε ταινία εποχής του 1900. Θα ψάχνουν γύρω σας να βρούν το κινηματογραφικό συνεργείο και τις κάμερες.
Κατά: Όταν αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μάλλον θα καλέσουν τους καλούς κυρίους ντυμένους στα άσπρα που θα φέρουν μαζί τους design λευκό ένδυμα με μανίκια που δένουν πίσω, για να σας μεταφέρουν σε ένα μέρος ήσυχο όπου θα σας παρέχουν τη βοήθεια που θα κρίνουν ότι την χρειάζεστε.


Bathing beauties in the Gilded Age, 1898 the Library of Congress


2. Εάν πάτε μόνη σας τελικά στην παραλία αδυνατώντας να βρείτε συνενόχους, υιοθετείστε ένα πιο απλό στυλ, της δεκαετίας του 1920. Προσοχή στο ομπρελίνο και τα παπούτσια.


Odalisque, Les frères Neurdein, image de jeune femme photographiée en 1925.

3. Ξεκουράστε το κουρασμένο σας κορμί, σε όποια βάρκα βρείτε μπροστά σας,-το απαιτεί η φωτογραφία-,προτάσσοντας το υπέροχο μπούστο σας,τονισμένο από έναν θεσπέσιο, επικό φιόγκο! 
 

Photographie distribuée par le Studio Roger-Violl


4. Που σας πάω! Ιταλία,1955. Δύο μοντέλα στο Παλέρμο,κοιτάζουν τα κρυστάλλινα νερά,φορώντας maillots de bain une piece, και τα δύο σε κόκκινο,το ένα μονόχρωμο,το άλλο καρό,συνοδεύοντας τα με πανέμορφους σκούφους θαλάσσης. Για πολύ avant-garde εμφανίσεις.  



Henry Clarke – Photographer


 5. Μaillots deux pieces, σύγχρονη πρόταση όπως βλέπετε, με γοητευτικές λεπτομέρειες, τα λευκά κουμπιά στο κόκκινο φόντο, και δυνατότητα να μαυρίσει λίγο η κοιλίτσα σας.Το κόψιμο του δεν απαιτεί ιδιαίτερα ψηλά πόδια,όπως τα προηγούμενα.Θα ξεχωρίσετε σίγουρα,επιλέγοντας αυτό το style.



Meilots de bain YSL Ete 2012
 


 6. Αν διαλέξετε ένα απλό ολόσωμο,φροντίστε να μη γίνετε βαρετές και επαναλαμβανόμενες,υιοθετώντας όλα τα fluo,digital prints,floral, etc,etc που είναι της μοδός.Προτιμείστε η  ένα απλό μαύρο μαγιό με ενδιαφέροντα κοψίματα και με ύψιστη υπερβολή ,λευκές λεπτομέρειες η ένα ιδιαίτερο μαγιό με εντυπωσιακή υφή και προσεγμένα δεσίματα στο λαιμό και την πλάτη.


              Une pièce noir et blanc de Lacoste
                   Οne-piece swimsuits Alexandre Herchcovitch sent down the runway at Rosa Cha




















7. Τώρα άν θέλετε να προχωρήσετε σε σύγχρονο monokini η trikini,μη φορέσετε το ίδιο με όλες,ξέρετε ποιό εννοώ.(αν δεν το ξέρετε, ρίξτε μια ματιά στη διπλανή ξαπλώστρα). Δοκιμάστε κάτι πιο πρωτοποριακό και θα επιβραβευθείτε με βλέμματα εντυπωσιασμού.Για να μη φανεί ο θρίαμβος στα μάτια σας, φορέστε τη μαύρη μάσκα.



HERVE LEGER Bath trikini 2009



8. Στο βαθμό που η επιλογή σας είναι ένα κλασικό μπικίνι, θα πρέπει να του προσδώσετε ένα δικό σας style.Προσφέρονται οι παναμάδες, τα ακριβά ρολόγια,αλλά έλεος,όχι άλλον Umberto Eco στην παραλία η την πισίνα.Ποιός σας είπε οτι του αρέσει το λάδι καρύδας η το γαλάκτωμα για βαθύ μαύρισμα;Κάτι πιό light, θα φαινόταν λιγότερο επιτηδευμένο.


Maillot de bain deux pièces à rayures Dim



9. Η πρόταση του brésilien bikini με βρίσκει σύμφωνη,αρκεί να υπερισχύσει ο πλουραλισμός που του ταιριάζει.Με προσοχή όμως πανέμορφες μου.Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο theatrale και το kitsch είναι πάρα πολύ λεπτή.


Salinas maillot brésilien



10. Δεν θα έλεγα όχι σε ένα γλυκύτατο polka dots tankini,με χαριτωμένες λεπτομέρειες για τις πιο ρομαντικές η για τις πιό αθλητικές(δεν φεύγει απο τη θέση του το πάνω μέρος). Κρατήστε, αν θέλετε,την άποψή μου.Οσο λιγότερα δείχνετε,τόσο πιό sexy φαίνεστε. 


Sunflair 2012 Modernt Arts Tankini


11. Χωρίς λόγια.Με μια μόνο παρατήρηση. Ταιριάζει αποκλειστικά σε ψηλές,λεπτές κοπέλες με ξυρισμένο τον αυχένα.


Photo Loomis Dean, Life Magazine, 1950



       Photos via Vintage Vogue                                             

Εάν,δεν χωράτε σ’όλα αυτά,μια κελεμπία τύπου Demis Roussos,η μία απλή μπούρκα –ούτε καν μπουρκίνι- θα αποτελούσε μια εναλλακτική επιλογή που θα έκανε πάταγο,στην κυριολεξία!
Εχοντας κάνει τη δική μου επιλογή σε μαγιό,καθισμένη στην παραλία,απολαμβάνω τον υπέροχο καλοκαιρινό ήλιο και σας εύχομαι μεγάλα μακροβούτια και τρελλές επιτυχίες ,που είμαι σίγουρη οτι θα τις έχετε,μόνο,εάν και εφ’ όσον ακολουθήσετε τις προτάσεις μου.



 
 
Je vous embrasse très fort,

                                       Bessy.





By the lovely author: Bessy Giovri