Tuesday, July 3, 2012

Τα Ψάθινα Καπέλα, Μέρος 2

Mes chères amies, 

 Photography  Chris Elwell.
   Eυτυχώς, ένας δυναμικός νέος με γκρίζα μάτια και θεληματικό πιγούνι, βούτηξε στα γαλαζοπράσινα νερά και έπιασε το αγαπημένο μου καπέλο. Το άπλωσα με ένα μανταλάκι να στεγνώνει στον κυκλαδίτικο αέρα και συνεχίζω πανευτυχής την κουβέντα μου μαζί σας.Που είχαμε μείνει; Σωστά. Θα μιλήσουμε για το αγαπημένο  καπέλο, τον παναμά,και θα σας παρουσιάσω στυλιστικές προτάσεις σε ψάθινα καπέλα για να κάψετε καρδιές τούτο το καλοκαίρι.









Antique Vogue, model with Panama hat.
   O Παναμάς, πριν από την κατασκευή της διώρυγας, ήταν ισθμός και το πέρασμα μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής της Αμερικής, αλλά και το λιμάνι απ' όπου έφευγαν τα πλοία με προϊόντα της Λατινικής Αμερικής και προορισμό την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. . Ένα από τα προϊόντα ήταν και τα πλεκτά καπέλα του Εκουαδόρ. Η πρώτη ύλη εξάγεται από ένα συγκεκριμένο είδος φοίνικα(toquilla)  που μεγαλώνει μόνο στις ακτές του Εκουαδόρ και σε υψόμετρο 100 έως 400 μέτρων. Οταν έφταναν τα Jipijapas -όπως έλεγαν τότε τα Panama hats- στον προορισμό τους, κανένας δεν  θυμόταν τη χώρα παραγωγής τους, παρά μόνο το λιμάνι απ' όπου ξεκίνησαν. Αλλά και όσα παρέμεναν προς πώληση στον Παναμά, αγοράζονταν κατά εκατοντάδες από τους χρυσοθήρες ήθελαν να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο της Καλιφόρνια. 











   Πριν από την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά, η δημοτικότητα του καπέλου ήταν μόνο  ανάμεσα στις εργατικές τάξεις. Στα έργα της διώρυγας του Παναμά οι εργάτες φορούν το ίδιο καπέλο, με το οποίο φωτογραφίζεται και ο προέδρος Ρούσβελτ  στις 16 Νοεμβρίου του 1906 στο εργοτάξιο. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον Τύπο με ιδιαίτερο σχολιασμό για το  «καπέλο Παναμά» του προέδρου.

Caribbean workers arriving in Panama.
President Roosevelt at the Panama Canal, 1906. Celebrity-photos.

















    Απο την ημέρα αυτή  οι άντρες της αστικής τάξης της εποχής άρχισαν να ψάχνουν για τα ανώτερα ποιοτικά καπέλα του Παναμά. Τα χειροποίητα Panama hat χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Το standard, το fino και το super fino, που έχει πίσω του περισσότερες από χίλιες ώρες εργασίας, περιέχει και μεταξωτές ίνες και πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 5 χιλιάδες ευρώ. Πολύ σημαντική παραμένει η πυκνότητα της ύφανσης, το ελαφρύ του βάρος και η ικανότητά του να αφήνει το κεφάλι να αναπνέει. Σύμφωνα επίσης με τους ειδικούς, ένα αυθεντικό Panama hat είναι χειροποίητο, μπορεί να διπλωθεί για να μεταφερθεί σε βαλίτσα χωρίς να χάσει τη φόρμα του, ενώ αποδεικνύεται και πολύ αποτελεσματικό σε μια ξαφνική βροχή, αφού εμποδίζει το νερό να το διαπεράσει.
Σήμερα, οι παλαιότερες βιοτεχνίες του Εκουαδόρ, στην Κουένκα και το Μοντεκρίστι εξακολουθούν να διατηρούν την παράδοση αν και οι παραλλαγές πλέον είναι δεκάδες, με τα σχέδια να ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα του άχυρου, την πυκνότητα ύφανσης, την κορδέλα, το μέγεθος, το γείσο και τον τόπο παραγωγής: Το κλασικό Fedora, το Μοntecristi, το Μοnte Carlo,  τo «Κόλπος του Παναμά» (που προτιμάται από τους παίκτες γκολφ).


J.Crew Panama Hat.
   Παραμένει πάντα το πιο ενδιαφέρον καπέλο του καλοκαιριού για άνδρες,αλλά και για γυναίκες.

   Πανέμορφές μου, ήρθε η ώρα των προτάσεων σε επίπεδο καπέλου. Σας θέλω τολμηρές στις προτιμήσεις σας, δυναμικές στον τρόπο που θα φοράτε τα καπέλα σας και μην ξεχνάτε: οι επιλογές σας πρέπει να μην είναι banal, κοινότυπες, βαρετές, και να σας κάνουν να χάνεστε μέσα στο πλήθος.

J.Crew Panama Hat.




1.   Panama hat. Διαλέξτε όποιο είδος, όποια κατηγορία, όποια κορδέλα, το καπέλο έχει style από μόνο του, πόσο μάλλον πάνω στο γοητευτικό σας κεφάλι.


Seeking the muse, Cloche hat. 

 Ralph Lauren Cloche hat.



















Spring/Summer Eric Javits hats Dip Brim.


2. Cloche hat. Καταπληκτική avant garde εμφάνιση προσδίδει το συγκεκριμένο καπέλο της δεκαετίας του 20, στολισμένο είτε με απλή κορδέλα είτε με άνθη. Προσοχή στα ρούχα και τα accessoires  που θα το συνοδεύσετε. 














Schiaparelli royal crown straw hat!

3. Σας προχωράω σε καπέλο Dynasty. Είτε ασπρόμαυρο, είτε σε απλή ψάθα η πριγκιπική ακαταμάχητη γοητεία που αναδύει είναι σχεδόν χειροπιαστή.
















The Squishee hat. Eric Javits hats.

4.   Για να σας ανεβάσω το level από πριγκιπικό σε βασιλικό αυτό το τελείως σουρρεαλιστικό καπέλο, σχεδιασμένο από ποιάν άλλη, την Έλσα Σκιαπαρέλλι , θα σας ανεβάσει πλήρως στη σφαίρα των γαλαζοαίματων και θα σας ξεχωρίσει από τους απλούς θνητούς. Προσοχή στις απομιμήσεις από ευγενή μέταλλα.  



     









Gatsby-inspired straw hat. Photo by Nick Harvey/WireImage.

5.   Τέρμα τα μεγαλεία, παραπήρατε φόρα. Σειρά έχει ένα απλό, ψάθινο μοντελάκι, μαζεμένο και ταπεινό με εξαιρετική φόρμα για τους γνώστες της γεωμετρίας.














D&G

6. Ένα εξαίσιο ψάθινο καπέλο εμπνευσμένο από τον Great Gatsby (επική ταινία) που ταιριάζει σε τσαχπίνικα μουτράκια.
















The lisa porter collection Vogue Italia.

7. Και επειδή σας έριξα στα χαμηλά, σας φτιάχνω το κέφι με υπερπαραγωγή καπέλο με ξέφτια που τελειώνουν σε φούντα στο επάνω μέρος.















Photographer: unknown

8.  Για να ξεχωρίσετε πλήρως από το ασήμαντο πλήθος, σούπερ υπερπαραγωγή με δυσεύρετο καπέλο από άπλεχτες, ψάθινες λωρίδες. Δεν γνωρίζω όμως τι γίνεται,όταν σηκωθεί το κυκλαδίτικο μελτέμι, εάν διαλύεται στα «εξ΄ών συνετέθει» και τρέχετε να  μαζέψετε τα χορταρικά στα ανεμοδαρμένα σοκάκια  της Ανάφης.Παρηγορηθείτε oτι θα κάνετε πολλές γνωριμίες και όχι μόνο μία ,όπως εγώ, που το δικό μου καπέλο ήταν compact.













Helene Berman Bow Straw Floppy Pirate Hat.

9. Mεγάλη καπελίνα με στρογγυλό, υπερμεγέθες γείσο .Πλεονεκτήματα: έχετε υπέροχο σώμα και comme ci, comme ça πρόσωπο. (θεωρητικό το σχήμα, πρακτικά είμαστε όλες πανέμορφες). Με το γείσο κατεβασμένο είστε θεά, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να παρακολουθείτε ό,τι συμβαίνει γύρω σας χωρίς να καρφώνεστε.








Σε περίπτωση αλλαγής προσώπου στον Dr. Ivo Pitanguy στη Βραζιλία δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούργιο καπέλο. Το αναδιπλώνετε σε πειρατικό στυλ, με έναν θηριώδους ιδιοσυγκρασίας φιόγκο και φαίνεται όλη σας η επένδυση.







 Karen Walker straw cone hat
Coastal Living, Pinterest

10.    Σας λείπει ύψος, και φοράτε αυτούς τους φρικαλέους κοθόρνους που είναι της ¨μοδός¨,των ογδονταπέντε πόντων τακούνι με τους πενήντα μπροστά (μην τους φοράτε, σας παρακαλώ πολύ, εκτός του ότι κινδυνεύετε με κατάγματα εάν πέσετε από τέτοιο ύψος, τονίζετε το πόσο κοντή είστε και το πρόβλημα που έχετε με αυτό, παραπέμποντας ταυτόχρονα σε kitsch αισθητική).Εγώ,πανέμορφες μου σας έχω τη λύση: καπέλο, ημίψηλο, σε ψάθα, είτε Α. στον αστικό χώρο, είτε Β. στον αγροτικό, που σας φτάνει σε ένα επιθυμητό τελικό ύψος. Μπορείτε να κρύβετε και λαγούς μέσα-ο κλασσικός διπλός πάτος- και να κάνετε πλακίτσες στους φίλους σας,με μοναδική υποχρέωση στα θερινά υπαίθρια θεάματα να κάθεστε στην τελευταία θέση προς αποφυγή ενοχλήσεων.








11.    Πανέμορφο καπέλο, ιδιαίτερα θηλυκό, ταιριάζει σε πρόσωπα με έντονες γωνίες που έρχονται σε αντίθεση με τα μαλακά κύματα του στρογγυλεμένου γείσου.

Kaminski hat created from natural raffia with floral tease on the side.




Σας απαγορεύω ρητά: 


Photo by Fox Photos/Getty Images,1939.

1. Η άλλη χρήση του καπέλου σας εκτός από αυτή του σκίαστρου της κεφαλής σας. 

(Women covering up on the beach at Nassau with straw hats).











Paulette Goddard in flowered hat.

2. Στολισμός επιταφείου του καπέλου σας  μέχρι τελικής πτώσεως. Ένα, άντε δύο λουλουδάκια είναι αρκετά.












Photographer: unknown

3. Να φοράτε δημοσίως το καπέλο νούμερο 8 με κόντρα τον άνεμο. Τα ξέφτια θα αναδύονται και θα κινούνται με τρόπο θριλλερικό, τόσο που ο Norman Beits στο Ψυχώ θα σας φαίνεται απλώς  γλυκούλης.










  Πανέμορφές μου, το καπέλο μου στέγνωσε, το φοράω στολίζοντάς το με ένα υπέροχο γαλάζιο φουλάρι και ατενίζω τα αγαπημένα κυκλαδίτικα νερά ευχόμενη σε εσάς καλό καλοκαίρι και τρελλές επιτυχίες.


Photography  Chris Elwell





  Je vous embrasse très fort,
                            
                                       Bessy.





Από την αγαπημένη μας Μπέσσυ Γιοβρή!