Friday, January 6, 2012

THEIA Lab what?!

Μα τι είναι το THEIA Lab τέλος πάντων?!



Η ΤΗΕΙΑ είναι ένα brand που εξειδικεύεται στη sur mesure ραπτική και το custom made design. Θεωρούμε πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και άρα μοναδικές είναι και οι ενδυματολογικές του ανάγκες. Με αυτή τη φιλοσοφία δημιουργούμε παντώς είδους ενδύματα από το 2005, ενώ παράλληλα ο κορσές -κατασκευασμένος κατά τα παλαιά Γαλλικά πρότυπα- έχει καταλάβει μια σημαντική θέση στη δραστηριότητά μας (www.corsetempire.com).

Για να λυθεί και μία κλασική απορία, το όνομα "ΤΗΕΙΑ" προκύπτει -όντως!- από τη λέξη "θεία". Γιατί; Γιατί επιμένουμε να ράβουμε όπως άνθρωποι μιας άλλης γενιάς, με μεράκι, αγάπη, πολύ συχνά στο χέρι και χρησιμοποιώντας πάντα πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και μάλιστα κατά κυριότητα φυσικές, όπως το βαμβάκι και το μετάξι. Το μοντέρνο στοιχείο εισέρχεται στο σχεδιαστικό κομμάτι αποκλειστικά, εφόσον ανταποκρινόμαστε στις στυλιστικές απαιτήσεις ενός σύγχρονου κοινού. Ο ρομαντισμός, η θεατρικότητα και η διάθεση για "παιχνίδι" είναι χαρακτηριστικά του οίκου.




Πριν από τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκε το πρώτο τμήμα ραπτικής της ΤΗΕΙΑ, το οποίο προέκυψε από το έντονο ενδιαφέρον φίλων μου να μάθουν να ράβουν τα δικά τους ρούχα. Οι μυστικές μας συναντήσεις γινόνταν στο ατελιέ της Ιπποκράτους, στο νούμερο 66 :) (βλ. photo).
Τα νέα ταξίδεψαν από στόμα σε στόμα και πλήθυναν οι ενδιαφερόμενοι. Ο χώρος δε βόλευε, έπρεπε κάθε φορά να κάνουμε στην άκρη κουβαρίστρες και κομμένα υφάσματα, ημιτελή ρούχα και επαγγελματικές γαζωτικές, για να μπορούμε να υποδεχθούμε τους φιλόδοξους μόδιστρους και μοδίστρες και πάσης φύσεως styling freaks-φίλους ;) Φτάσαμε πέρυσι να έχουμε στα χέρια μας μια λίστα με περισσότερα από 100 άτομα, τα οποία ήθελαν να μάθουν πως να φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες, που να εκφράζουν το δικό τους στυλ και διάθεση. Αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που η ΤΗΕΙΑ μετακόμισε φέτος σε ένα μεγαλύτερο χώρο: για να μπορεί να στεγάσει τη δημιουργική διάθεση τόσων ανθρώπων, αλλά φυσικά και τη δική μας!
Πιάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στον Κεραμεικό (Θερμοπυλών 59) και το μεταμορφώσαμε στον καινούργιο παραμυθένιο κόσμο της ΤΗΕΙΑ!
Οι τοίχοι που χώριζαν τους χώρους έπεσαν, για να βρισκόμαστε πιο κοντά και να ανταλλάζουμε περισσότερες ιδέες.
Το πάτωμα βάφτηκε σε μια απαλή απόχρωση του πράσινου για να ηρεμούμε.
Τα κουφώματα έγιναν τριανταφυλλί γιατί ζούμε με πάθος.
Και η σκεπή αναδείχθηκε γιατί είμαστε ρομαντικοί ;)
Ο πρώτος όροφος αυτού του κτιρίου είναι το ΤΗΕΙΑ Lab, δηλαδή το "εργαστήριο της ΤΗΕΙΑ" και εκεί γίνονται πλέον όλα τα δημιουργικά σεμινάρια για τους ερασιτέχνες φίλους μας, αλλά και για όλους τους επίδοξους μελλοντικούς επαγγελματίες.
Το ΤΗΕΙΑ Lab δεν είναι όμως άλλη μια σχολή...
Σκοπός δεν είναι να πάρει κάποιος "πτυχίο". Σκοπός είναι κάποιος να μάθει. Πολλές φορές η ύλη ενός πτυχίου είναι τόσο συμπιεσμένη και, θα τολμούσα να πω "τυπική", που χάνεται η ουσία.
Η προσωπική μου εμπειρία: πέρασα από δύο σχολές σχεδίου μόδας κι έγκατέλειψα και τις δύο. Κατέληξα και αποφοίτησα από μια σχολή μοδιστρικής, γιατί ένιωσα πως εκεί μου δινόταν η δυνατότητα να έρθω πιο κοντά στο ένδυμα.
Ο σκοπός του ΤΗΕΙΑ Lab είναι να επιμορφώσει. O σκοπός είναι να μεταδώσει γνώση, αλλά και να προσφέρει ένα σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για όσους ενδιαφέρονται για το ένδυμα και το ύφασμα. Ο σκοπός είναι να δούμε και να ακούσουμε, να αγγίξουμε και να βυθιστούμε στον απέραντο κόσμο της δημιουργίας. Και δημιουργία δεν είναι μόνο "πιάνω και φτιάχνω". Δημιουργία είναι και να φωτογραφίσω αυτό που έφτιαξα. Δημιουργία είναι να κρατήσω προσωπικές σημειώσεις από μια έκθεση που με ενέπνευσε. Δημιουργία είναι να κλέψω μια ματιά από αυτό που κάνει ο διπλανός μου. Δημιουργία είναι να συζητήσω με έναν φίλο. Γι'αυτό και στο ΤΗΕΙΑ Lab θα ακούσετε να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις...

Πέραν των προγραμματισμένων, σταθερών, τριμηνιαίων σεμιναρίων που οργανώνουμε για:
  • Πατρόν-Ραπτική
  • Σχέδιο Μόδας
  • Δημιουργική Μεταποίηση
  • Πλέξιμο-Βελονάκι
πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε το "κάτι επιπλέον", αυτό που θα μας βοηθήσει να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να δούμε καλύτερα.

Έτσι, φιλοξενούμε τις διαλέξεις της Μπέσυς Γιοβρή (αρχιτέκτων ΕΜΠ) πάνω σε θέματα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Μόδας, κάθε δεύτερη Τετάρτη με ένα συμβολικό κόστος συμμετοχής, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να προσέλθει, ακόμα κι αν δε συμμετέχει σε κάποιο από τα σεμινάριά μας.

Με την ίδια λογική καλέσαμε τους Dfine styling team , τη Στέλλα Μαυροδή και τον Άκη Παρασκευόπουλο, στα πλαίσια του uncovered live magazine για να μας δείξουν τι συμβαίνει πίσω από μια επαγγελματική φωτογράφιση μόδας.


Στο ίδιο πνεύμα ξεκινάμε τη συνεργασία του ΤΗΕΙΑ Lab με τις Double Crochets από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012, στα yarn loving afternoons για να δούμε πως μπορεί το βελονάκι να γίνει στα χέρια μας ένα εξαίσιο εργαλείο για την κατασκευή πολύ πρωτότυπων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων.

Την Άνοιξη ελπίζουμε να έχουμε κοντά μας την Ισμήνη Σαμανίδου (http://www.isminisamanidou.com/) για ένα weaving workshop και να κατασκευάσουμε ζώνες για εμάς και τους φίλους μας, μέσα από την υπέροχη τεχνική της ύφανσης με αργαλειό.

Τον επόμενο μήνα θα μιλήσουμε για είδη νημάτων κι έπειτα θα ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την έκθεση με συλλεκτικές ραπτικές μηχανές!

Προετοιμαζόμαστε και για άλλα πολλά δρώμενα. Με την υποστήριξη και τη συμμετοχή σας μπορούμε να βιώσουμε τον πρώτο πολιτιστικό χώρο μόδας στην Ελλάδα!

7 comments:

  1. Καλώς ήρθατε στην blogογειτονιά μας!! Καλή Αρχή και Καλή Χρονιά!!!

    ReplyDelete
  2. Καλό ξεκίνημα και καλή τύχη στη νέα σας προσπάθεια από καρδιάς!
    Γλαύκη!

    ReplyDelete
  3. ευχαριστώ πολύ, both of you! <3

    ReplyDelete
  4. Καλορίζικο ΚΑΙ το blog!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. ευχαριστούμε Μαίρη και Ιωάννα :)

    ReplyDelete
  6. Χάρηκα κι εγώ που σε βρήκα! Νομίζω κάνετε σπουδαία δουλειά, συνεχίστε έτσι!

    ReplyDelete